Saturday, March 1, 2014

Hong Kong Diary: Day 2 Wan Chai & Causeway Bay


SALAM ALL.
Baru berkesempatan sambung episod tergendala..punya la demam, selsema bagai ni pun masih dlm mood rockers lagi..baru nak baik tiba-tiba buat lecture terus rasa rock balik..adoi aptb! Sambungan dari PART 1 aritu.

Day 2: 6th January 2014
Awal pagi dah kuar hotel sbb nak hunt makanan Halal yg katanya sedap!

Then jalan sekitar hotel..amat la sejuk dan amazed by the Hong Kong's skyscrapers..sgtla tinggi dan tak kuasa rasa nak mendongak..sakit tengkuk den..uhuk uhuk!
Jalan sat..cantik sgt sekitar hotel kami

Actually rasa bertuah sbb pilih hotel tu..teramatla dekat dgn shopping malls, street markets dan souvenir shops..jalan sebatu nampak first shopping mall 1881 Heritage..since Christmas pun baru je abis pokok pine masih terpacak di situ.

Kebetulan masa kat situ ada pameran rumah api..kiranya ada la teropong sume tu..agak sempit juga.

ni la teropong sailor nye..dah macam nk teropong anak bulan nak raya ye dok..hihi

Seriously besar yg amat mall ni sebab ada taman luas sgt!

Dah rasa agak lama kat mall tu baru la gedik lapar..dibekalkan dgn map tu so kami terpaksa naik feri nak ke Wan Chai..for me pengangkutan yg amat murah kat Hong Kong ni of course la feri ni hanya HK2.50 bersamaan lebih kurang RM1 cmtu la..so guna la Octopus Card yg ada..jimat masa nak beratur dan simpan kad kertas kan??
Overall i bole kate feri yg bersih dan penuh dgn ciri keselamatan utk dewasa dan kanak-kanak.
Amik masa 8 minit je nak rentas dari Kowloon ke Island tu..bole je nak naik tren mahal skit la..on the way tu nampak la lokasi penggambaran movie The Police Story..yg amazing construction kat sini hanya guna buluh je..bukan jimat kos je malah bole recycle kan.

Jalan kaki dalam 5 minit camtu berdasarkan map sampai la kami di Masijd Ammar and Osman Ramju Sadick..nama restoran Islamic Centre Canteen terus naik tingkat 5 sampai dah restoran tu! mana nk dapat Halal restoran kat Hong Kong bole KLIK SINI!
Bak kata tourist better amik dimsum sbb biasa la jarang kan nak cari yg dibuat oleh orang Islam kat sana..tp seriously sgt RECOMMEND tempat ni utk lunch..btw dibuka kul 11am dan tutup kul 3pm..tp dibuka balik kul 6pm sampai 9pm.

Misi seterusnya of course la shopping..tp kali ni naik tren ke Causeway Bay..ni lagi satu bandar yg non-stop shopping..sepanjang jalan penuh dgn kedai dan SOGO pun ada..cakap je brand apa CHANEL, ZARA, FOREVER 21, COACH, KATE SPADE dan macam-macam lagi..tu yg tak banyak gmbar sbb tekun menghabiskan duit..hahaha! kitorang ke sini naik tren je sbb mudah dan jimat! touch down je trs amik map MTR dan map bandar.
Di celah malls ada la terselit satu market street yg dipanggil Jardine's Crescent..ok la juga harga die..tp diingatkan tak dijamin ada warranty especially yg beli thumb drive and other electronic devices!
klu ada yg nak cari beg, phone casing, souvenir dan handicraft bole cari di Street ni..mostly street di Hong Kong ni buka ptg hingga 12 tgh mlm dan mmg byk jual barang ni..yg penting mmg murah dan cantik! 
yg paling menarik dan buat mata ni tertoleh dua kali wishing card ni..punya la kreatif..bila buka je mcm2 benda yg muncul..buaian, pasu bunga n kissing couple..cute!

Puas berjalan kita balik la..mlm ni nak round tgk Avenue of Stars! Klu yg berminat nak tgk Symphony of Light kena ready kul 8pm..sbb teramat cantik lampu yg terang benderang kat setiap bangunan seberang laut Hong Kong.
Berdekatan dgn tu ada Clock Tower..tak bole nak snap penuh sbb bangunan terlampau tinggi lagi menampakkan i kecik kan?
 main purpose nak tunjuk ada juga Prudential..hihi
kat sini ada dataran untuk lepak..ade bangunan kerajaan kalau tak salah bahagian pelancongan.
Sebelum balik kena isi perut..lapo sgt dah..sejuk yg amat..perut bunyi je sepanjang berjalan..beli je yg diyakini Halal.
since ni je roti yg nampak menyelerakan rembat je la..just almond choco and custard cream.
ni yg nampak paling tempting..ege ball wafer..mcm kulit kaya ball tp isi dia choco..so mmg my fav la kan!
See u in the next post!

No comments: