Saturday, September 28, 2013

I Love Travelling..Do You?

I love to talk most of the time about TRAVELLING..Selain dari SHOPPING ye dok?? Dua benda ni je yg most girls would talk about.

Sebab dari kecik memang mama cite baru je lahir my parents dh bawa jalan ke Singapore..tu yg kaki ni keje berjalan je..kihkih.
Tipula kalau ada yg tak suka bercuti..kalau takdenya dok refresh AirAsia atau skodeng every week offer AirAsia kan?? Lagi-lagi time RM0 ye dok?? Pastu mesti ada status "yeah berjaya booked ke ****"..i la tu..hahaha.
Year 1991
Then masa ayah keje kat GMI plak kene g germany sebab urusan kerja..I think almost 2 years juga kat sana sampai mama pun terpaksa cuti ikut suami dan kitorang 3 beradik ikut jela..dapatla juga merasa pegang salji,dok buat iceman dan konon-konon baling ais kat adik..kihkih..sampai kenal la dgn kawan ayah yg kawin dgn minah saleh dan sempatla berkenalan dgn anaknya Daniel dan Jasmin..until now still contacting..at this moment mmg sume gambar manual takde scan atau simpan dalam harddrive..nnt i cari balik segala gambar kt sana! 

Nuremberg ni mmg famous dgn pasar-pasar kecik 
Frankfurt..the architecture of the building is awesome!
Masa kat sana dapatla juga merasa g tengok Eiffel Tower dan London naik kapal lg masa tu..tu la namanya pengalaman..ayah plak mmg mabuk laut..bayangkan dok dalam kapal 2 hari plus keadaan ayah yg camtu mmg sian my mama.
We went to London kebetulan masa tu adik mama a.k.a pakcik i belajar kt sana..so budaya singgah menyinggah kerap juga la.

Overall was awesome experience walaupun tak berapa nak ingat..sedih! 

Year 1998
Our parents bawa sume adik-beradik tunaikan Umrah..at that time ada 4 orang adik..yg kecik tu takde lagi..Naik Saudi Arabian Airlines memang BEST sebab makanan sedap sgt and seat agak selesa! 
Kitorang g under Tabung Haji (TH)..memang terbaik sgt service..again my ayah muntah lagi sebab mabuk airplane but u know what all TH staffs memang membantu sampai ayah i sihat..Our first visit was Madinah for 4 days..Kul 6am pun macam kul 10am kat Malaysia.

Berada 7 hari di Mekah..Keseronokkan di sana adalah keselamatan mmg INFINITI..i dgn adik lepas balik dari Masjidil Haram ayah lepaskan kitorang jalan sendiri je balik hotel..tapi kitorang singgah beli aiskrim sedap 2 Rial..kihkih.

Last venue ke Jeddah plak..dulu tengok Jeddah memang macam urban gila la..sume high class termasuk hotel dan shopping malls.


Year 2010
Punyala lama nak tunggu trip seterusnya..yela my parents both berkeje..bila dah nak pencen barula ada masa nak travel around the globe..because limited time! Masa ni sebelum kawin..g satu family tapi takde tour guide ke Langkawi..pandai-pandai hidup sebab sewa kereta je..sume ikut pendapat orang..g Makam Mahsuri,g beli coklat,pinggan mangkuk dsb..g ramai memang seronok sebab bila sampai umah terus nak book g next tempat plak..semua masih mood berangan nak cuti lg!


Year 2012
Our first honeymoon oversea trip..punya lama nak plan trip ni..in fact sblm kawin lg..almost a year jg tempah tiket kat AirAsia..dapatla tiket RM1400 pergi balik ke Korea..Demam korea tengah melanda masa tu..kalau tak tempah setahun awal confirm RM1000 sorang pergi je..klu 2 orang g balik ada juga RM4000.baik naik MAS kan??

 Berdua di dunia yg asing memang sgt tak seronok..lg kitorang takde tour guide..hasil usaha i gigih cari map korea,search makanan halal,cari guesthouse,cari tempat best nak shopping n cuci mata..Nasibla mudah kt sana sebab ada train..kalau naik bas memang berzaman nak search map bas plak..huhu.
 Overall memang seronok tapi letih sebab actually 3 hari kat sana memang tak cukup..plus nak sesuaikan waktu lg..yg cepat sejam..tiba-tiba dah malam..memang laju je waktu,belum campur sesat lg..memang buang masa juga la..But i wanna go again!

Year 2013 (March)
Sejak dah kawin memang masa untuk bercuti memang takde halangan..rasa mcm tiap minggu nak g Genting or Cameron je..tapi bila fikir kos nak naik lg,minyak,hotel dan makanan..memang tak bole kerap sgt nnt bilanya nak ada SAVING?? keje dok jalan je..But this time teman mama g Medan..mula taknak yela sebab mengajar ni kalau satu kelas cancel,jenuhnya nak ganti..adoi!
Tapi fikir mama nak jalan,ikut jela..agaknya itula kot bila dah berumur ni memang kekerapan nak berjalan oversea tu ada la..yela tak lama lg my parents nak pencen dah tapi taktau la..yg jadi mangsa kitorang ni ler..huhu..so expenses hotel parents yg sponsor..kitorang transporation dan makan skit-skit la.
Trip ke Medan ni lagi la seksa..train takde..tak reti nak naik angkut atau van..so sudah pasti la kene ada tour guide juga..mujur la ada adik kat sana..adik i tu pun bukannya free all the time..so dapatla dia recommend kawan dia..so senang keje..makan satu hal..tak semua tu yakin HALALnya..sebab tu kalau ada tour guide bolela dia suggest makanan yg tak diragui!

Year 2013 (Nov)
Utk Nov ni mama dah remind ajak g Sabah plak..layankan lg..sian mama..sebab kat umah takde sape..tu yg ajak berjalan je..kali ni memang hactic sgt..expenses sama la..tapi tukang cari hotel tu i ler..huhu..i ni memang slalu jadi PLANNER a.k.a TOUR GUIDE la..masa g korea pun i yg arrange..hubby i kasi duit,yg lain-lain i yg uruskan..huhu.

Year 2014 (Jan)
Actually plan ke Hong Kong ni sebelum mama ajak g Sabah lagi..so that time i dan hubby pening dah..sebab nak kene kumpul duit gile-gile ni..masa dekat-dekat plak tu..Tapi Alhamdulilah setakat ni dapatla kumpul RM8k..dari bisnes tu skit-skit..tapi bukannya nak habiskan RM8k tu..pengsan nak kumpul balik..haha..ape susah struggle la bisnes balik..yeah!

No comments: