Wednesday, January 15, 2014

Hong Kong Diary: Day 1 Tsim Sha Tsui

SALAM 2014 ALL!
What a great start for 2014 for me! How about u all? Mesti best kan? Btw i am still on leave and konon-konon jetlag. haha. Demam, selsema dan batuk satu pakej lepas baik Hong Kong baru ni. Sejuk yg amat u all. 9 degree. huhu.

Since ade bertanya apa yg best kat Hong Kong ni so i pun happy nak buat post pasal my last trip. Kali ni pun independent bagpack juga. Lagi senang dan nak ke mana pun tak tersekat dgn jadual. Yg seronok ke Hong Kong ni if u all memang jenis gila shopping macam i. hehe. Hong Kong kecik je. So tak byk taman rekreasi. Ia terbahagi pada dua pulau Hong Kong Island dan Lantau Island. Airport terletak kat Lantau Island. Kami stay di Kowloon. Kalau nak g rumah artis kene g Hong Kong Island. Haha tiba-tiba!
Day 1: 5th January 2014
Kitaorg sampai airport lambat gile. Flight kul 245pm. We arrived at 120pm. Nasib baik gate tak tutup. Huhu. 
Flight ke Hong Kong ambil masa almost 3 hours and 45 minutes. So tido jela. Penat gile main kejar-kejar ke airport ye idok! Touched down Hong Kong International Airport at 530pm. Sini kul 6pm pun dah gelap so mmg kene rush ke Kowloon sbb malam ni takut terlepas plak. 
 
Then naik shuttle train nak claim baggage. Senang je sebab instruction on board clear. Sama mcm Korea last time. Pada yg berhijab jgn terkejut la tiba-tiba korang diminta stop cek satu badan. beria sampai cek suhu badan bagai. Sabo jela! Hubby lenggang kangkung je. Hehe.



Baggage claim

Terus capai segala map yg tersedia. Memang mudah nak faham!



Mengikut bacaan i dalam blog lain better naik bus lg mudah dan murah. HK33 je ke Kowloon. Make sure kene beli Octopus Card harga HK150 tapi balik bila return dpt balik refund HK50. 
Dah beli terus ke mainland transport area such as bus and airport express.
 
Naik bus A21 ke Kowloon/Tsim Sha Tsui.
WIFI is everywhere. Dont worry!

Kitaorg stay kt Tsim Sha Tsui. Masa tu tak dpt bayang lg bandarnya. Dah suram dan gelap gelita.
Dalam masa 30 minit sampai la kami. Our hotel was at the last stop. So takdela risau sgt. Bila tau dah last turun jela. Sekali kuar terang benderang bandarnya. Rupanya dekat je dgn shopping city. Mana tak nya lepas check-in dan mandi terus jalan. Punya la tak sabar. 
Cuba bayangkan butik ESPRIT, COACH, ADIDAS, KATE SPADE, LOUIS VUITTON, CHANEL kat tepi hotel je. Confirm la jengah dulu. Esok pagi terus shoping katenye!

Yg penting shops close at 12pm. Ape lagi confirm la tiap-tiap malam den dan hubby menghabiskan duit. Nanti sambung lg ye! Tiba-tiba lapar dan nak makan ubat! See ya!

No comments: